De ‘Blik’
Waar kijk je eigenlijk naar tijdens je werk? Uiteraard monden, tanden, lippen en bij binnenkomst en vertrek ook misschien nog de rest van de patiënt? Als tandarts worden we opgeleid om heel nauwkeurig te werken. Loupe brillen zijn voor veel tandartsen al een standaard geworden. Een endo uitvoeren in een 16? Eigenlijk kun je al niet meer zonder vergroting, aangezien we inmiddels weten hoeveel kanalen er wel niet verstopt kunnen zitten in zo’n element. Endodontologen kunnen echt niet zonder microscoop om al deze kleine details te zien en te behandelen. Wel meteen lekker voor de ergonomie, zo’n microscoop. Dat zorgt ervoor dat je eens rechtop kunt werken in plaats van de hele dag voorover gebogen te zitten in een mond. We weten namelijk niet hoe het bij jullie zit, maar die rug, nek en schouders krijgen wel wat te verduren op een dag met al dat getuur en gepriegel. Dat is overigens wel vaak reden nummer 1 waarom we zo graag tandarts zijn met z’n allen: lekker knutselen de hele dag! Dat knutselen en priegelen is iets waar we allemaal buitengewoon goed in zijn en daar kunnen we de mooiste dingen mee maken.
Vergeet alleen niet om af en toe ook eens naar het geheel te kijken.
Met dit themanummer over endo’s ben je geneigd om tot op microscopisch niveau te willen verdiepen in een klein deel van het vakgebied. Begrijp ons niet verkeerd, dit is een super waardevolle eigenschap, maar als je zo lekker druk bezig bent om een verschil te kunnen maken op de vierkante micrometer, denk dan ook eens aan het totaalplaatje. Als een patiënt binnenkomt voor controle is er meer dan alleen een mond met wat tanden. Weten mensen überhaupt dat ze een dentaal probleem hebben? Natuurlijk, als iemand kiespijn heeft is dat overduidelijk, maar wat gebeurt er in een mond waar je wat chipping ziet aan de voortanden? Als je een patiënt bij een controle vraagt of er nog bijzonderheden, klachten of wensen zijn, zullen de meesten met dit soort ‘problemen’ niets zeggen. Hoe minder je vertelt, hoe eerder je immers weer van die behandelstoel af kunt, toch? Maar wat te doen met slijtage? Zit het alleen voorin de mond? Of zie je het door de hele mond? Bestempel je zo’n patiënt dan meteen als knarser? Nee! Je wil meer weten van zo iemand. Creëer voor jezelf ‘de Blik’. Met behulp van ‘de Blik’ zou je een patiënt als geheel moeten kunnen zien. Stel vooral veel vragen, dat helpt je verder op weg om achter oorzaken van problemen te komen. Ook zal een patiënt merken, dat als hij of zij veel van jouw vragen met ‘ja’ moet beantwoorden, jij een kundige blik hebt en gaat het bij diegene zelf wellicht al dagen dat er een probleem is met het (gebruik) van gebit.
Denk dus voortaan voordat je je loupe bril opzet, of achter je microscoop weg kruipt ook even aan de rest van de patiënt. Maak voor jezelf een overzicht wat je allemaal van iemand wil weten om jouw ‘Blik’ te kunnen vormgeven en geef jezelf en je patiënt daarmee de juiste redenen om vervolgens op de vierkante micrometer te kunnen knutselen!
test inhoud blok
test inhoud tekst van inhoudblok
Video BLIK
Titel foto LINKS
Foto L
Foto R
Titel foto BREED
Foto B
Wat is dit dan?